post

Skrädmjöl

Skrädmjöl är gjort av havre. Havren är rostad och mald till det allra finaste av mjöl. Vad är då havre och vad har sädesslaget för fördelar?

Havre heter Avena sativa på latin och är ett kraftigt ofta högväxt gräs. Det finns gul,- vit- och svarthavre och blommar i augusti. Den innehåller höga halter betaglukaner som är ett lösligt kostfiber och bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom livsviktiga aminosyror (proteiner). Havre har också antioxidativa, antiinflammatoriska och antiaterosklerotiska egenskaper. En av de stora fördelarna med sädesslaget är att havren inte innehåller något gluten.  

Havren har ett hårt skal som våra kroppar inte klarar att bryta ner. Därför behöver havren skalas och därefter prepareras den efter önskat användningsområde.

På Hildurs Hörna Bageri används hel, skalad havre alternativt havregryn – allt beroende på tillgång. Havren rostas under noggrann uppsikt, vänds, inspekteras och provsmakas för att få en fyllig smak. När havren har svalnat mals den till mjöl på bageriet. Mjölet får en mörkare ton och mals till ett lite grövre mjöl med struktur. Mjölet förpackas i påsar som därefter säljs eller används i de bröd och bakverk som bakas på bageriet.

Är du intresserad av att köpa Hildurs Hörnas Skrädmjöl? Det säljs i påsar om 750 gram och kostar 55 kronor. Fraktkostnad tillkommer. Lägg ett mejl till hildurshorna@telia.com.

Hälsningar

Åsa Tingemar

Hildurs Hörna Bageri i Falkenberg

Hildurs Hörnas Skrädmjöl
Vikt: 750 gram Pris: 65 kronor