post

Bakning

Att baka med eller använda skrädmjöl i matlagningen är riktigt nice! Man behöver dock komma ihåg att skrädmjöl inte innehåller gluten vilket innebär att det inte jäser! Så en kombo mellan skrädmjöl och vetemjöl, rågsikt och så vidare är en förutsättning för att brödet ska jäsa. Man behöver inte tillsätta särskilt mycket socker för att få fart på jäsningen. Jag använder ekologiskt rörsocker till mina bröd! Vidare är det ett hett tips att knåda degen länge – minst tio minuter! Det ger ett fluffigt och luftigare bröd! Vidare tips är dessutom att låta brödet jäsa länge, vilket även det gör att brödet tycks få en luftigare konsistens.

Här kommer ett recept på skrädmjölsbröd i gjutjärngryta! Detta bröd säljer jag via Rekoringarna i Halmstad och Falkenberg och det är mycket uppskattat. Sedan två månader tillbaka tillverkar jag även skrädmjölet från grunden. Mjölet finns att köpa hos Ekologiskt Konceptcafé i Falkenberg samt från mig och Rekoringarna.

Skrädmjölsbröd, ca 1000 gram
2 dl skrädmjöl
2 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl
1,5 msk rörsocker
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
0,5 liter vatten

Blanda mjölsorterna i en bunke. Värm vattnet till lite varmare än fingervarmt och häll över mjölet. Blanda tills du fått en deg som inte kladdar; känn på den och du kan tänka att den har en bra konsistens när den precis inte fastnar på dina fingrar. Låt din deg jäsa i en timme. När den har gjort det, tar du upp den, knåda inte livet ur den utan vik den ett par, tre gånger och lägg den därefter i en mjölad gjutjärnsgryta. Sätt ugnen på 220 grader medans degen vilar ca 30 minuter i grytan. När den jäst klart sätter du in den i ugnen på ett galler du placerat på nedersta valsen och låter den stå inne i ca 30 minuter. Kontrollera att brödet är färdigt med en sticka och vält därefter upp det på ett galler. Voilà – du har skapat dig ett gott och mättande bröd!

Njut brödet med mjölkfritt smör och en egenhändigt gjord marmelad. Eller för den som vill; en skiva ost eller korv med gurka på!