post

Historien bakom Hildurs Hörna Bageri och skrädmjölet!

För ett drygt två år sedan startade jag mitt lilla, men naggande goda företag Hildurs Hörna Bageri. Jag hade bestämt mig för att baka bröd! Uppslaget till brödet fick jag efter att ha besökt Selma Lagerlöfs Mårbacka, sommaren 2018 och upptäckt skrädmjölet. Detta välsmakande mjöl har sitt ursprung i den finska invandringen under 1600-talet! Tillverkningen av skrädmjölet syftade till att undvika att havren möglade. Hade havren möglat gick den inte att använda till föda och därför rostades den hela havren, skalades (skräddes) och maldes därefter till mjöl. Det välsmakande mjölet som blev resultatet, höll sig länge och människorna behövde inte vara oroliga för att förlora dyrbar och viktig näring.

Jag hade länge önskat ha en sidosyssla bredvid det arbete jag redan har. För en människa som jag, som gillar att skapa, prova nya saker och se vart det kan leda, var det en lyckokänsla att ha kommit på vad min sidosyssla skulle bestå i. Jag har ett intresse av djur och natur och har under tio års tid avstått från att äta kött från djur, fågel, fisk och skaldjur. Till en stor del har mitt val av föda, med respekten för liv att göra. Samtidigt har jag märkt att min kropp och dess kemi mår så mycket bättre med en kost som baseras på vegetabilier. Visst, ett och annat ägg slinker ner, ibland ett par skivor ost. Men på det stora hela är naturen mitt skafferi.

Av den anledningen vad jag också bestämd över att det jag bakar och tillverkar i mitt bageri, ska kunna ätas av alla människor oavsett vilken typ av matpreferenser man har. Därför innehåller mina skrädmjölsbröd, kakor och andra bakverk inga animaliska produkter. Det finns faktiskt ingen anledning att använda sig av det! Tvärtom blir bröd, kakor, skorpor och övriga så otroligt mycket saftigare och mer smakrika när de baseras på havredryck och ekologiska ingredienser. Lägg därtill kärlek och omtanke när de bakas eller tillreds, så blir smaken fulländad!