post

Bakning

Att baka med eller använda skrädmjöl i matlagningen är riktigt nice! Man behöver dock komma ihåg att skrädmjöl inte innehåller gluten vilket innebär att det inte jäser! Så en kombo mellan skrädmjöl och vetemjöl, rågsikt och så vidare är en förutsättning för att brödet ska jäsa. Man behöver inte tillsätta särskilt mycket socker för att få fart på jäsningen. Jag använder ekologiskt rörsocker till mina bröd! Vidare är det ett hett tips att knåda degen länge – minst tio minuter! Det ger ett fluffigt och luftigare bröd! Vidare tips är dessutom att låta brödet jäsa länge, vilket även det gör att brödet tycks få en luftigare konsistens.

Här kommer ett recept på skrädmjölsbröd i gjutjärngryta! Detta bröd säljer jag via Rekoringarna i Halmstad och Falkenberg och det är mycket uppskattat. Sedan två månader tillbaka tillverkar jag även skrädmjölet från grunden. Mjölet finns att köpa hos Ekologiskt Konceptcafé i Falkenberg samt från mig och Rekoringarna.

Skrädmjölsbröd, ca 1000 gram
2 dl skrädmjöl
2 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl
1,5 msk rörsocker
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
0,5 liter vatten

Blanda mjölsorterna i en bunke. Värm vattnet till lite varmare än fingervarmt och häll över mjölet. Blanda tills du fått en deg som inte kladdar; känn på den och du kan tänka att den har en bra konsistens när den precis inte fastnar på dina fingrar. Låt din deg jäsa i en timme. När den har gjort det, tar du upp den, knåda inte livet ur den utan vik den ett par, tre gånger och lägg den därefter i en mjölad gjutjärnsgryta. Sätt ugnen på 220 grader medans degen vilar ca 30 minuter i grytan. När den jäst klart sätter du in den i ugnen på ett galler du placerat på nedersta valsen och låter den stå inne i ca 30 minuter. Kontrollera att brödet är färdigt med en sticka och vält därefter upp det på ett galler. Voilà – du har skapat dig ett gott och mättande bröd!

Njut brödet med mjölkfritt smör och en egenhändigt gjord marmelad. Eller för den som vill; en skiva ost eller korv med gurka på!

post

Skrädmjöl

Skrädmjöl är gjort av havre. Havren är rostad och mald till det allra finaste av mjöl. Vad är då havre och vad har sädesslaget för fördelar?

Havre heter Avena sativa på latin och är ett kraftigt ofta högväxt gräs. Det finns gul,- vit- och svarthavre och blommar i augusti. Den innehåller höga halter betaglukaner som är ett lösligt kostfiber och bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom livsviktiga aminosyror (proteiner). Havre har också antioxidativa, antiinflammatoriska och antiaterosklerotiska egenskaper. En av de stora fördelarna med sädesslaget är att havren inte innehåller något gluten.  

Havren har ett hårt skal som våra kroppar inte klarar att bryta ner. Därför behöver havren skalas och därefter prepareras den efter önskat användningsområde.

På Hildurs Hörna Bageri används hel, skalad havre alternativt havregryn – allt beroende på tillgång. Havren rostas under noggrann uppsikt, vänds, inspekteras och provsmakas för att få en fyllig smak. När havren har svalnat mals den till mjöl på bageriet. Mjölet får en mörkare ton och mals till ett lite grövre mjöl med struktur. Mjölet förpackas i påsar som därefter säljs eller används i de bröd och bakverk som bakas på bageriet.

Är du intresserad av att köpa Hildurs Hörnas Skrädmjöl? Det säljs i påsar om 750 gram och kostar 55 kronor. Fraktkostnad tillkommer. Lägg ett mejl till hildurshorna@telia.com.

Hälsningar

Åsa Tingemar

Hildurs Hörna Bageri i Falkenberg

Hildurs Hörnas Skrädmjöl
Vikt: 750 gram Pris: 65 kronor
post

Historien bakom Hildurs Hörna Bageri och skrädmjölet!

För ett drygt två år sedan startade jag mitt lilla, men naggande goda företag Hildurs Hörna Bageri. Jag hade bestämt mig för att baka bröd! Uppslaget till brödet fick jag efter att ha besökt Selma Lagerlöfs Mårbacka, sommaren 2018 och upptäckt skrädmjölet. Detta välsmakande mjöl har sitt ursprung i den finska invandringen under 1600-talet! Tillverkningen av skrädmjölet syftade till att undvika att havren möglade. Hade havren möglat gick den inte att använda till föda och därför rostades den hela havren, skalades (skräddes) och maldes därefter till mjöl. Det välsmakande mjölet som blev resultatet, höll sig länge och människorna behövde inte vara oroliga för att förlora dyrbar och viktig näring.

Jag hade länge önskat ha en sidosyssla bredvid det arbete jag redan har. För en människa som jag, som gillar att skapa, prova nya saker och se vart det kan leda, var det en lyckokänsla att ha kommit på vad min sidosyssla skulle bestå i. Jag har ett intresse av djur och natur och har under tio års tid avstått från att äta kött från djur, fågel, fisk och skaldjur. Till en stor del har mitt val av föda, med respekten för liv att göra. Samtidigt har jag märkt att min kropp och dess kemi mår så mycket bättre med en kost som baseras på vegetabilier. Visst, ett och annat ägg slinker ner, ibland ett par skivor ost. Men på det stora hela är naturen mitt skafferi.

Av den anledningen vad jag också bestämd över att det jag bakar och tillverkar i mitt bageri, ska kunna ätas av alla människor oavsett vilken typ av matpreferenser man har. Därför innehåller mina skrädmjölsbröd, kakor och andra bakverk inga animaliska produkter. Det finns faktiskt ingen anledning att använda sig av det! Tvärtom blir bröd, kakor, skorpor och övriga så otroligt mycket saftigare och mer smakrika när de baseras på havredryck och ekologiska ingredienser. Lägg därtill kärlek och omtanke när de bakas eller tillreds, så blir smaken fulländad!